Kohti parempaa kaupunkia

Tämän valtuustokauden viimeinen vuosi on alkamassa pian. Olen päättänyt, että pyrin myös ensi kaudella kaupunginvaltuustoon: vaalit ovat jo alle vuoden päästä, 18.4.2021. Viime vaaleissa kampanjoin erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden, kasvatuksen ja koulutuksen ja ympäristön ja ilmaston puolesta. Tässä kohtaa on hyvä tehdä tilinpäätöstä siitä, mitä viime valtuustovuonna olen tehnyt, erityisesti näiden asioiden eteen. 

Viime syksyn budjettikäsittelyssä sain läpi esityksen erityisen tuen tarpeessa olevien lasten pääsemisestä nopeammin palveluiden piiriin varhaiskasvatuksessa. Syksyllä pureuduimme myös päiväkoti- ja koulutilojen ongelmiin järjestämällä yhteisen pyöreän pöydän keskustelun asiasta vastaaville virkahenkilöille ja poliitikoille. 

Viime vuonna kaupunki päätti aloitteestani laatia ohjeet ja toimintatavat valosaasteen ja häiritsevän valomainonnan torjunnalle kaupungissa. Päätös oli ensimmäinen laatuaan koko Suomessa. Se on mahdollistanut paitsi sen, että kaupungilla on mahdollisuus puuttua liian isoihin tai kirkkaisiin valomainoksiin, jotka tekevät tiloista esteellisiä tai vaarantavat liikenneturvallisuutta ja viihtyvyyttä, myös sen, että puututaan valosaasteeseen, joka aiheuttaa hyönteiskatoa ja uhkaa lajien monimuotoisuutta.  

Alkuvuodesta pyrin edistämään kaupunkitilan parempaa käyttöä tekemällä aloitteen siitä, että Kööpenhaminan mallin mukaan katutilaa voitaisiin ottaa autoilta kasvatuksen ja koulutuksen pihakäyttöön. Aloite on saanut lautakunnissa positiivisen vastaanoton, mutta päätöksenteko odottaa vielä syksyä, koska asioiden käsittely on pistetty osittain jäihin koronan vuoksi. 

Vuoden alusta minut valittiin myös Vasemmiston valtuustoryhmän varapuheenjohtajaksi. Tehtävässä olen pyrkinyt korostamaan kaupunkilaisten osallisuutta ja kuulemista päätöksenteossa. Olen jatkanut työtä varhaiskasvatuksen ja koulujen tilojen eteen lautakunnassa, jossa olen saanut läpi kirjaukset sen puolesta, että sekä koulutiloissa että varhaiskasvatuksessa tulee jatkossa olla rauhallisia, pienryhmätyöskentelyyn rajattavia tiloja. 

Keväällä tein lautakunnassa töitä sen eteen, että Helsinki ei ottaisi käyttöön varhaiskasvatuksen palveluseteliä. Seteliä on markkinoitu varhaiskasvatuksen paikkapulan ratkaisevana ihmelääkkeenä, mutta samalla se avaisi Helsingin varhaiskasvatuksen laajasti sijoitusyhtiöiden voitontavoittelulle, jota tehdään henkilöstön palkoista ja työoloista nipistäen ja lasten olosuhteiden kustannuksella. Lautakunnassa saatiin asiassa huhtikuussa torjuntavoitto, kun lautakunta ei päättänyt edistää seteliä, muttei myöskään haudata selvitystä. 

Toukokuussa kuultiinkin jo, että lähes kokonaan palveluseteleillä toimintaansa pyörittävä Touhula -ketju hakeutui yrityssaneeraukseen. Kesäkuussa, kun Touhula päätti sulkea neljä päiväkotia Helsingissä, kävi ilmi, että Touhulan toimintaa on laajennettu niin paljon markkinan haltuunottamiseksi, että se on toiminut Helsingissä monessa päiväkodissa tappiolla. Päiväkotitiloissa on siis ollut tyhjiä paikkoja samaan aikaan kun kaupunki on etsinyt kuumeisesti paikkoja itselleen. Palvelusetelillä ei luoda lisää päiväkotitiloja, vaan siirretään niitä yksityisen käsiin, joka pyörittää niitä sijoittajien tahdosta vaikka puolityhjinä. Nyt tilojen käyttöönottoa kaupungille onneksi selvitetään. Helsinki saattoi osittain huokaista helpotuksesta, koska palveluseteli ei ollut käytössä eikä Touhulan osuus palveluista ollut iso. Kunnat, joissa yksityisen osuus on isompi, ovat pulassa, jos yksityinen toimija lopettaa, perheistä puhumattakaan. 

Viimeisin iloisin uutinen oli, että tekemäni aloite lastensuojelun jälkihuollon piirissä olevien nuorten asuntojen lisäämisestä sai positiivisen vastaanoton sote-lautakunnassa. Toivottavasti aloite etenee pian päätöksentekoon syksyllä.

Valtuustovuosi on ollut poikkeuksellinen ja kevät sujunut erikoisissa ja huolen täyttämissä tunnelmissa. Kun syksyllä aloitetaan taas budjettikeskustelut, aion tehdä töitä sen eteen, että ihmiset saavat poikkeusoloissa tai niiden jälkeenkin tarvitsemansa tuen ja että kaupungin työntekijöiden tekemä työ huomioidaan jatkossa myös palkoissa ja työoloissa. 


Nyt on kuitenkin aika hengähtää. Hyvää ja turvallista kesää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s