Miksi koulutusleikkauksia ei peruta kokonaisuudessaan?

Miksi koulutusleikkauksia ei peruta kokonaisuudessaan, jos niitä voidaan kuitenkin perua? Tätä kysymystä mietin tänään.

Kaupunginhallitus käsitteli tänään toimialojen lisärahoitustarvetta koronan vuoksi. Vasemmisto esitti, että budjettiin lisättäisiin sekä koulutuksesta leikatut 22 miljoonaa että toimialan ilmoittamat koronan aiheuttamat lisätarpeet. Tätä esitystä eivät kannattaneet muut kuin Vasemmisto. Sen sijaan kaupunginhallitus hyväksyi esityksen 17,5 miljoonasta kuten lautakunta aikanaan.

On hienoa, että lisärahoitusta tulee ja ilmeisesti peruskouluihin saadaan vihdoin lisärahaa, vaikka määrärahaa ei kohdennettu tarkkaan. Toimialan arvion mukaan tämän suuruisella lisäyksellä voimaan jäävät kotihoidon tuen Helsinki-lisän leikkaus (5,1 miljoonaa), ammatillisen koulutuksen leikkauksia (3 miljoonaa), varhaiskasvatuksen ruokapalveluiden säästöt kilpailutuksen kautta (1 miljoona), vapaan sivistystyön toiminnan vähennys (400 000 euroa) ja varhaiskasvatuksen järjestöavustusten poisto (85 000 e). Koska lisärahoitus kohdentuu osittain koronaepidemian vaikutusten vähentämiseen, leikkauksia jää yhä näin paljon voimaan.

Kokoomus on julkisen ilmoituksensa mukaan sitä mieltä, että nyt hyväksytty 17,5 miljoonan lisäys ei ole budjettisovun mukainen. Jos Kokoomusta ei joka tapauksessa tarvita mukaan asiasta päättämään, miksi leikkauksia jätettiin ylipäätään voimaan? Eikö kotihoidon tuen, ammatillisen koulutuksen tai varhaiskasvatuksen ruokapalveluiden leikkausten peruminen ole tärkeää? Onko tämä muiden puolueiden mielestä riittävä rahoitus kasvatukselle ja koulutukselle? Asiaan palataan ensi viikon valtuustossa, jossa Vasemmisto tekee jälleen esityksen leikkausten perumisesta.

Peruskoulun leikkausten perumisen osalta olen iloinen ja toivon koko sydämestäni, että tämä puoli vuotta kestänyt leikkaus-show ei ole vielä ehtinyt aiheuttaa vahinkoa. Keväällä saadun tiedon mukaan koulut olisivat tarvinneet tiedon lisärahoituksesta jo aiemmin, jotta ne olisivat voineet uusia opettajien työsopimukset: toivottavasti opettajia on syksyksi vielä saatavilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s