Vanhempien uupumiseen etsittävä ratkaisuja

Suomalaiset vanhemmat ovat kansainvälisesti vertailtuna maailman uupuneimpien joukossa, kertoo joulukuussa julkaistu kansainvälinen tutkimus. Syitä uupumiseen olivat tutkimuksen mukaan esimerkiksi yksilökeskeinen kulttuuri ja suorituspaineet. Ruotsissa, joka on kulttuurisesti ja sosioekonomisesti hyvin samankaltainen maa, vanhempien uupumus oli kuitenkin paljon matalammalla tasolla.

Helsingin Sanomien artikkelissa tutkija Matilda Sorkkila arvioi mahdollisiksi syiksi vähemmälle uupumiselle osa-aikatyön yleisyyden vanhempien keskuudessa ja perhevapaiden tasaisemman jakautumisen isien ja äitien kesken. Asia ei ole vähäpätöinen, sillä vanhempien uupumus vaikuttaa taustalla noin kolmasosassa tilanteista, joissa lapset kokevat väkivaltaa tai kaltoinkohtelua.

Yhtenä Suomen suurimmista työnantajista Helsingillä on erityinen vastuu toimia asiassa suunnannäyttäjänä. Sen vuoksi tein eilen valtuustossa aloitteen siitä, että Helsinki alkaisi aktiivisesti toimia Helsingin kaupungilla töissä olevien vanhempien uupumisen estämiseksi.

Esitin aloitteessa, että Helsinki alkaa aktiivisesti toimia sen eteen, että tilapäisen osa-aikatyön tekeminen työntekijän niin halutessa on kaupungin työtehtävissä nykyistä helpompaa, ja sen eteen, että jokainen vanhempi kokee yhtä lailla mahdolliseksi jäädä työstään vanhempainvapaalle tai tehdä lyhyempää työviikkoa sukupuolestaan riippumatta. Nämä toimet pitävät sisällään ainakin selvityksen osa-aikatyön ja perhevapaiden käytön yleisyydestä eri työtehtävissä ja eri toimialoilla. Selvittää pitää myös, kuinka sukupuolistunutta perhevapaiden käyttö ja osapäivätyön tekeminen Helsingin kaupungilla on. Osa-aikatyön ja korvaavan työvoiman rekrytoinnin käytäntöjä pitää myös yhtenäistää ja päivittää, ja henkilökunnan suuntaan tulee tiedottaa aktiivisesti siitä, miten työnantaja tukee työn ja perheen yhdistämistä. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s