Helsingissä tarvitaan myös pimeyttä

Marraskuussa voi tuntua siltä, että Helsinki ei todellakaan tarvitse lisää pimeyttä. Siihen on kuitenkin kaksi hyvää syytä, miksi valosaasteeseen ja häiriövaloon pitää puuttua täälläkin: hyönteiset ja ihmiset. 
Keinovalo vaikuttaa kaikkiin hyönteisten elämän osa-alueisiin: se häiritsee ravinnonsaantia ja lisääntymistä ja asettaa ne poikkeuksellisen alttiiksi saalistajille. Keinovalon määrä on lisääntynyt kiihtyvällä tahdilla ja samaan aikaan olemme saaneet kuulla lisääntyvästä hyönteiskadosta. Ekosysteemimme tulevaisuus on riippuvainen hyönteisten tulevaisuudesta, ja on syytä vakavasti miettiä, mitä voimme täällä Helsingissäkin tehdä hyönteisten suojelemiseksi. Vaikka muutkin asiat kuten elinympäristön kapeneminen ja kemikaalit vaikuttavat hyönteisiin, valo on siitä kiitollinen asia, että se on paljon helpompi ja nopeampi poistaa ympäristöstä kuin esimerkiksi torjunta-aineet. On hienoa, että kaupunki selvittää nyt tarvetta kaupunkiluontoalueille, jotka jätettäisiin kokonaan ilman keinovaloa, ja kerää muutenkin tietoa valosaasteesta ja häiriövalosta. Selvitys on Suomen ensimmäinen ja on hienoa että olemme Helsingissä tässä asiassa etujoukoissa. Kannustan kaikkia vastaamaan kaupungin valosaastetta koskevaan kyselyyn
Toinen syy hyvä syy välttää valosaastetta on ihmisten hyvinvointi. Liian kirkas, välkkyvä tai huonosti kohdistettu valo häikäisee, ärsyttää, vaikuttaa vuorokausirytmiin ja voi aiheuttaa päänsärkyä tai pahoinvointia. Valomainonta on LED-tekniikan halventuessa lisääntynyt räjähdysmäisesti ja samalla Helsinkiin on syntynyt paikkoja, joissa liian kirkkaalle säädetyt mainoslaitteet huutavat kilpaa koko kadunvierustan mitalta, tai kauppakeskuksen valomainos välkyttää valoja naapuritalojen olohuoneissa. Osa mainoslaitteita käyttävistä yrittäjistä noudattaa olemassa olevaa säätelyä ja osa ei, joko piittaamattomuudesta tai tietämättömyydestä, mikä asettaa yrittäjät eriarvoiseen asemaan. Toisaalta valotaulujen kilpahuuto luo kaupunkitilaa, joka ei kutsu luokseen vaan pikemminkin työntää luotaan. On hyvä miettiä tarvitaanko valomainontaa kaikkialle, ja silloin kun sitä on, rohkaista silmää miellyttäviin ratkaisuihin. Nyt kaupunki on linjannut että mainoslaitteiden valvonta on saatava kuntoon ja selvitetään sanktioita sille, jos ei noudata yhteisiä pelisääntöjä, mikä on hieno juttu. 
Olosuhteiden pakosta tarvitsemme keinovaloa, ja Helsingissäkin on alueita, jotka ovat tähän vuodenaikaan pikemminkin liian pimeitä kuin liian valoisia: leikkipuistoja, koirapuistoja ja kävelyteitä. Valaisemalla toisia alueita liikaa emme kuitenkaan ratkaise toisten alueiden pimeyttä. Pimeänä aikana myös liian kirkkaiden valojen häikäisyvaikutus on suuri. Jos valo palaa turhaan, se myös kuluttaa turhaa energiaa. Nykyinen valaistustekniikka antaa mahdollisuuksia säätää valaistusta miellyttävämmäksi tai sammuttaa valo automaattisesti silloin, kun sitä ei tarvita. Helsinki otti askeleen oikeaan suuntaan, kun päätimme aloitteeni perusteella valtuustossa valmistella uudet ohjeet ja toimintatavat valosaasteen vähentämiseksi. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s