Erityistä tukea nopeammin varhaiskasvatukseen

Valtuusto käsittelee parhaillaan Helsingin vuoden 2020 budjettia. Kuten yleensäkin, budjetti herättää minussa ristiriitaisia tunteita. Neuvotteluissa sosiaali- ja terveyspalveluihin lisätyt miljoonat ilahduttavat. Vasemmiston läpi saamat investoinnit ilmastonmuutoksen torjuntaan ovat tärkeitä ja välttämättömiä. Kasvatuksen ja koulutuksen osalta budjetti jää kuitenkin niukemmaksi kuin lautakunnassa yhteisesti toivoimme. Tämä tulee näkymään helsinkiläisissä päiväkodeissa ja oppilaitoksissa ensi vuonna tavalla tai toisella. 
Kasvatukseen ja koulutukseen ei onneksi tule nyt rakenteellisia huononnuksia, joita neuvotteluissa myös pöydällä oli. Pitkällä tähtäimellä budjeteista pitää kuitenkin ehdottomasti poistaa puolen prosentin säästövaatimus. Jos juustohöylää käytetään liian pitkään, alkavat palvelut olla vereslihalla. Se ei ole vastuullista taloudenpitoa, vaan talouden asettamista etusijalle kaupungin perustehtäviin nähden.  
Kasvatuksen ja koulutuksen budjettiin liittyy yksi erityisen huomionarvoinen osa-alue: tilat. Kasvatuksessa ja koulutuksessa vuokramenojen kasvu vähentää nyt muihin menoihin käytettäväksi jääviä määrärahoja noin 7,8 miljoonalla eurolla. Vuokramenot kasvavat vuonna 2020 vuoteen 2019 verrattuna peräti 7,3 %. On ilahduttavaa, että viiden koulun perusparannukseen saatiin budjetissa lisärahaa ja väistötiloja pyritään saamaan tulevaisuudessa nykyistä nopeammin. Investoinnit tiloihin eivät kuitenkaan saa muodostua tulevaisuuden leikkauksiksi muihin kasvatuksen ja koulutuksen menoihin. 
Ilonaiheitakin kasvatuksen ja koulutuksen budjetista löytyy: esimerkiksi se, että myönteisen erityiskohtelun rahoitusta lisätään ja oppimisen tukeen panostetaan lisää. Tukea oppimiseen onkin saatava nopeasti ja varhaisessa vaiheessa. 

Osa meistä kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan jäsenistä oli syksyllä tapaamassa ryhmää varhaiskasvatuksen opettajia. Heistä valtaosa kertoi, että työn arkea kuormittaa suuresti se, että erityistä tukea tarvitsevat lapset joutuvat odottamaan tarvitsemiansa tukitoimia hyvin kauan, jopa vuoden. Se on pienen lapsen elämässä valtavan pitkä aika, ja iso käyttämättä jäävä mahdollisuus. 
Esitinkin budjettiin pontta siitä, että selvitetään prosessit, joilla erityisen tuen tarpeessa olevien lasten pääsy tuen piiriin toteutuisi varhaiskasvatuksessa nykyistä nopeammin. Asiasta äänestetään valtuuston seuraavassa kokouksessa. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s