Lisääntyvä keinovalo sekoittaa luonnon rytmiä

Satelliittikuva öisestä Euroopasta ja Afrikan pohjoisreunasta.


Ihmisten pimeyteen tuoma keinovalo sekoittaa luonnon rytmiä. Vain 17 prosenttia maailman ihmisistä voi nähdä täysin valosaasteettoman yötaivaan. Tutkimusten mukaan erityisesti lyhytaaltoinen keinovalo, jota on valkosävyisissä led-lampuissa, aiheuttaa voimakkaita biologisia vaikutuksia. Led-lamppujen yleistyessä ulkovalaistuksessa niiden vaikutus luontoon korostuu. 

Tällainen keinovalo on erityisen haitallista monille hyönteis- ja eläinlajeille, ja ympäristönsuojelullisesti olisi perusteltua pyrkiä välttämään sitä ulkovalaistuksessa. Yöllisellä keinovaloaltistuksella on vaikutusta myös ihmisten hormonitoimintaan. 
Kirkkailla tai välkkyvillä valoilla on myös muuta epäsuotuisaa vaikutusta ihmiseen. Kirkas valaistus tai välkkyvät mainosvalot voivat laukaista migreenin, josta kärsii keskimäärin joka kymmenes ihminen. Migreeni on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä. Julkinen tila, jossa on välkkyviä valoja, ei ole migreenistä kärsiville viihtyisä eikä esteetön.
Valomainonta lisääntyy jatkuvasti laitteiden halpenemisen myötä. Mainosnäyttöjä on nyt runsaasti erilaisissa julkisissa tiloissa. Valomainonnan sääntely on tällä hetkellä osittain tulkinnanvaraista eikä valvonnalla ole riittävästi mahdollisuuksia puuttua sääntöjen vastaiseen toimintaan, jolloin monet näytöt kaupunkitilassa ovat liian kirkkaita tai välkkyviä.
Jätin eilen kaupunginvaltuustossa aloitteen siitä, että kaupunki selvittäisi keinovalaistuksen ympäristö- ja terveysvaikutuksia, sekä tarvetta säädellä kaupunkialueella tarkemmin valaistuksen kirkkautta ja välkkymistä ulkovalaistuksessa ja valomainonnassa, sekä tarvetta säädellä valomainosten määrää alueellisesti. 

Meillä ei ole varaa menettää enää yhtään hyönteis- tai eläinlajia, ja julkisen tilan on oltava mahdollisimman esteetöntä kaikille. Valosaaste pitää ottaa huomioon ympäristönsuojelussa yhtä lailla kuin melukin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lisääntyvä keinovalo sekoittaa luonnon rytmiä

  1. Valosaaste on haitallista myös kasvien luontaiselle rytmille. Myös epileptikot saattavat saada välkkyvistä valoista kohtauksia!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s