Varhaiskasvatuksen ja sosiaalityön palkat nousevat Helsingissä – hyvä alku oikeudenmukaiselle palkkaukselle

Naisvaltaisten alojen matala palkkaus on yksi suurista tasa-arvoon liittyvistä ongelmista. Kasvatukseen, koulutukseen, sosiaalityöhön ja hoivaan erikoistuneet ammattilaiset ovat pitkään saaneet aivan liian pientä palkkaa osaamisestaan.

Tein keväällä aloitteen valtuustossa palkkakuopassa olevien alojen palkkatason korjaamisesta. Nyt valoa alkaa näkyä tunnelin päässä: kaupunki tiedotti tänään, että Helsingin lastentarhanopettajien palkat nousevat 175 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen. Myös muihin varhaiskasvatuksen tehtäviin kuten lastenhoitajille, perhepäivähoitajille ja varhaiskasvatuksen esimiehille on tiedossa korotuksia. Korotuksia tulee lisäksi sosiaalityön sekä kotihoidon erilaisiin tehtäviin ja useille muille ammattiryhmille.

Tämä on hieno uutinen. On syytä olla tyytyväinen siitä, että tätä suurta epäkohtaa on lähdetty korjaamaan ja että Vasemmiston tekemä pitkäjänteinen työ oikeudenmukaisen palkkauksen eteen alkaa tuottaa tulosta. Palkan tulee vastata työn vaativuutta.

Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea ottaa kantaa siihen, kuinka paljon esitys muuttaa asioita pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen kannalta. Tiedotus asiassa on ollut toistaiseksi niukkaa. Vasemmiston näkökulmasta tärkeää on, että kaupunki varaa budjetissa erillistä rahaa erityisesti tämän ongelman korjaamiseen. On myös tärkeää, että korotukset koskevat oikeudenmukaisesti eri työtehtävissä olevia mutta yhtä vaativaa työtä tekeviä.

Nyt on tärkeää saada tarkka tieto siitä, mitä esitys pitää sisällään ja minkä suuruiset korotukset kullekin ryhmälle ovat. Ammattilaiset ovat palkkansa ansainneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s