Helsingin opetus ja kasvatus leikkausuhan alla

Helsingin Sanomat uutisoi tänään pormestarin esittämän budjettiraamin aiheuttamista leikkauslistoista kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla. Sama tilanne on kaikilla toimialoilla.
Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta käsitteli budjettiehdotusta tiistaina. Lausunnossa todetaan, että esitetty budjettikehys johtaisi varhaiskasvatuksen kotihoidon tuen kuntalisän poistamiseen yli 2-vuotiailta, peruskoulujen ja lukioiden ryhmäkokojen kasvattamiseen, peruskoulujen jako- ja kerhotuntien sekä samanaikaisopetuksen vähentämiseen ja lukioiden kurssitarjonnan vähentämiseen, sekä ammatillisen koulutuksen resurssien vähentämiseen kahdella prosentilla.

Lasten ja nuorten määrä kasvaa Helsingissä ensi vuonna 2,4 prosenttia. Jos toimialan budjetti laskettaisiin väestömäärän kasvun sijasta asiakasmäärän kasvun perusteella, kasvatuksen ja koulutuksen budjettikehys olisi 17,4 miljoonaa euroa annettua kehystä suurempi. 
Lautakunnan ehdotuksessa esitetään, että kaikki tämänhetkinen kaupunginhallituksen jakovara kohdistetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle erilaisiin kohteisiin. Nämä eivät vielä pidä sisällään esimerkiksi mahdollisia osapäivähoidon henkilöstömitoituksen korjauksia tai varhaiskasvatuksen palkankorotuksia, joten tämäkin raha on vielä täysin riittämätön.

Lautakunta totesikin Vasemmiston esityksen perusteella tiistaina yksimielisesti seuraavaa:
”Kasvatus- ja koulutuslautakunta toteaa, että tämä esitetty budjettikehys ei riitä kaupungin strategian toteuttamiseen eikä mahdollista riittävän laadukasta kasvatusta ja koulutusta Helsingissä.”

Luottamushenkilön näkökulmasta tilanne on täysin poikkeuksellinen: en ole ennen nähnyt virkamiesten ottavan niin suoraan kantaa, että esitelty budjetti on täysin riittämätön. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on historiallisen leikkaava talousarvioesitys ja historiallinen lapsimäärän kasvu. Budjettineuvotteluissa meidän on tehtävä töitä sen eteen, että saamme jatkossakin laadukkaan kasvatuksen ja koulutuksen kaikille helsinkiläisille lapsille ja nuorille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s