Toimeentulotuen siirrosta tuli kansallinen kriisi – ei tehdä sotessa samaa virhettä

Toimeentulotuen Kela-siirto on ollut otsikoissa pari viikkoa. Toimeentulotuen asiakkaat ja kuntien aikuissosiaalityössä työskentelevät olivat jo koko alkuvuoden yrittäneet tuoda esiin sitä, että nyt on jotain pahasti pielessä. Päätöksiä on hylätty tai ne ovat olleet myöhässä, vuokravakuuksiin ei ole saatu tukea, asiakkaita on lähetetty Kelasta kuntaan ja kunnasta takaisin Kelaan, ihmiset ovat istuneet tuntikausia sosiaalitoimiston aulassa selvittelemässä, mistä saisivat heille aivan välttämättömät lääkkeet.

Sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat kokevat, että he ovat joutuneet eettisesti kestämättömään tilanteeseen, kun he eivät ole voineet turvata ihmisten elämisen välttämättömiä menoja. Asiakkaat kertovat, että vuokrat ovat myöhässä ja että pitää valita ruoan ja lääkkeiden väliltä. Samalla toimeentulotuen perusosan alennukset ovat lisääntyneet päätöksenteon siirryttyä Kelaan. Sosiaalialan ammattilaiset ovat ennen käyttäneet kunnissa harkintaa ja huomioineet hakijoiden kokonaistilanteen, mutta nyt harkintaa vaativia päätöksiä tehdään usein kiireellä ja täysin ilman sosiaalialan koulutusta.

Jo silloin, kun kävi selväksi, että Kelan pitäisi tehdä päätökset puolella kuntien toimeentulotuen käsittelyn henkilöstöstä, kuntien sosiaalialan ammattilaiset viestivät huolestaan henkilökunnan riittävyydestä. Tätä huolta ei otettu vakavasti.

Kela rekrytoi nyt lisähenkilöstöä. Onneksi Kelan kantoja on myös pikkuhiljaa tarkistettu ja alkuvaiheen joustamattomista käytännöistä on osin jo luovuttu. On kuitenkin kestämätöntä, että tuhansien ihmisten elämä menee sekaisin sillä aikaa, kun Kelassa hiotaan toimintatapoja ja rekrytoidaan riittävää henkilöstöä.

Vaikka tämä uudistus on historiallinen ja koskee suurta määrää ihmisiä, valmistelussa oleva sote-uudistus on mittakaavaltaan aivan eri luokkaa. Toimeentulotuen uudistus koskee satoja tuhansia, mutta sote-uudistus miljoonia ihmisiä. Jos jotain tästä kriisistä on opittavissa, se on, että huono valmistelu johtaa huonoon lopputulokseen. Sote-uudistuksesta ei saa tulla kansallista kriisiä tai epäonnistunutta ihmiskoetta, eikä sitä voi valmistella säästötavoitteet edellä.

Kelassa kaivataan nyt sosiaalialan asiantuntemusta, jotta kriisistä selvitään eteenpäin. Jotta sote-uudistuksesta ei tule kansallinen katastrofi, tulee siinäkin nostaa sosiaalialan asiantuntemus keskiöön. Valmistelussa on palattava sellaiseen vaiheeseen, joka mahdollistaa sosiaalialan näkökulman tasavertaisen huomioimisen, asukkaiden tasa-arvon ja palveluiden todellisen yhteensovittamisen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s