Hyvä ja huono aika olla feministi

Olen feministi. Feministi minusta tuli kaksikymppisenä, kun pohdin koulutusvalintojani, ihmissuhteitani, sitä, millaista oli nuorena naisena kävellä kadulla. Kun törmäsin feministiseen ajatteluun ja huomasin, että en ollut yksin ja että muilla oli samanlaisia kokemuksia kuin minulla, sain siitä valtavasti voimaa. Tunsin, että asioita voi muuttaa.

Juuri nyt on yhtä aikaa huono ja hyvä aika olla feministi. Huono sen vuoksi, että konservatiiviset arvot nostavat politiikassa päätään. Helsingin Sanomien vaalikoneessa ehdokkaita pyydettiin ottamaan kantaa väitteeseen: perinteiset arvot kuten koti, uskonto ja isänmaa – muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle. On huolestuttavaa, että monet ehdokkaista vastasivat kyllä, mutta on ehkä yhtä huolestuttavaa, että otetaan annettuna, että nämä olisivat yleisesti jaetut suomalaiset perinteiset arvot. Yksiä ainoita perinteisiä suomalaisia arvoja ei ole, mutta jos yhteistä maaperää haetaan kuvitteelliseen menneeseen katsomisesta ja erilaisuuden halveksunnasta, olemme hakoteillä. 


Huono aika on myös siinä mielessä, että eri poliittiset puolueet ovat ottaneet julkisten palveluiden leikkaamisen tavoitteekseen. Julkinen sektori on tasa-arvon paras ystävä. Kun julkisista palveluista leikataan, samalla toivotaan, että perheet ja läheiset ottaisivat suuremman vastuun esimerkiksi lasten ja vanhusten hoivasta. Ääneen lausumaton vaatimus on, että naiset palaisivat kotiin ja ottaisivat hoivavastuun. Julkisten palveluiden työntekijät ovat usein pienipalkkaisia naisia, mutta leikkauksien tasa-arvovaikutuksista ei juurikaan puhuta päätöksenteossa. Feministiset vaalilupaukseni ovat lupaus toimia oikeudenmukaisemman ja yhdenvertaisemman yhteiskunnan puolesta ja taistella osiaali- ja terveyspalveluiden leikkauksia vastaan. 

 

Silti on sanottava, että on hyvä aika olla feministi. Näissä vaaleissa feminismi ja feministiset teemat ovat päässeet esille aivan uudella tavalla. Sukupuolten tasa-arvon kysymystä ei voi näissä vaaleissa ohittaa, vaan meidän ehdokkaiden on pakko ottaa kantaa siihen, mitä aiomme tasa-arvon puolesta tehdä. Kun entistä useampi ehdokas tekee feministisen vaalilupauksen, voimme toivoa, että pian on entistä parempi aika olla feministi. 

 

Kirjoitus pohjautuu FemActin Feministisessä talviriehassa naistenpäivän aattona 7.3.2015 pitämääni puheenvuoroon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s